Manuele therapie

Maak een afspraak
Manuele therapie

Wat is manuele therapie ?

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij/zij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan de therapeut voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.


Manuele therapie wordt toegepast bij functiestoornissen van de gewrichten, spieren en/of zenuwen. Mensen met deze beperkingen hebben vaak pijn en houdings- en bewegingsproblemen. Het doel van manuele therapie is het beter laten bewegen van de gewrichten en daardoor verbeteren van de houding en bewegingen.
Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. Dit wordt mobilisaties genoemd. Bij een mobilisatie wordt een gewricht zacht herhalend in de beperkte bewegingsrichting bewogen tot dat de beperking opgeheven is. Soms is een manipulatie effectiever. Een manipulatie is een mobilisatie in een eindstand van een gewricht, uitgevoerd met een gedoseerde snelheid met een korte impuls. Het is een passieve, voor een patiënt niet controleerbare beweging, waarbij een knappend geluid kan optreden. De meeste patiënten ervaren dit niet als pijnlijk.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.
De manueel therapeut geeft verder specifieke oefeningen mee om de bewegelijkheid van de gewrichten te verbeteren, zo nodig verkorte spieren te rekken en/of de spierkracht te verbeteren. Tevens geeft hij ook houdings- en bewegelijkheidsgerelateerd advies.
Een Master Manueel Therapeut heeft extra kennis opgedaan op het gebied van (wetenschappelijke) diagnostiek, therapie en manuele vaardigheden.
Na de eerste behandeling kan hij al een advies geven of manuele therapie de geschikte behandelmethode is voor de cliënt. Is dat niet het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met de patiënt een aanpak voor de verdere behandeling. Zo wordt direct duidelijk na de eerste afspraak wat het vervolg is.


U kunt onder andere voor volgende klachten bij een manueeltherapeut terecht:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek;
  • heeft u het gevoel dat er iets blokkeert (rug, andere gewrichten)
  • bewegingsbeperking van de heup, knie, voet, schouder, elleboog of hand
Het team

Neem contact met ons op